PRESSPOINT UTBILDNINGSCENTER

Hur skriver man ett pressmeddelande?

Till att börja med är ett pressmeddelande en nyhetskommunikation, mediekommunikation eller en videoutgåva av ett skriftligt meddelande riktat till medlemmar i nyhetsmedia att tillkännage nyhetsvärden.

Tänk på att ett pressmeddelande är som en biljett till allmänheten – En biljett som kan få dig täckt i alla typer av publikationer eller programföretag.

Yellow reminder with pin on notice board

Om det görs på rätt sätt så ökar pressmeddelandet företagets intäkter genom att du får in fler kunder för dina produkter och tjänster.

När du skriver ett pressmeddelande att se till att det är:

- Kortfattat – Pressmeddelanden som är korta fångar läsarens uppmärksamhet mycket bättre.

- Noggrant skrivet – Undvik dålig stavning, dålig grammatik och ologiska eller ogrundade påståenden. Läs ditt eget pressmeddelande högt, dela den med kollegor och vänner och låta dem läsa den innan du skickar ut det.

- Faktabaserat – Var logisk och sanningsenlig och undvik falska påståenden.

- I rätt tid – Om ditt pressmeddelande inte är aktuellt, överväg att integrera den med de senaste nyheterna, men inte sträcka ut den.

Ett pressmeddelande består av följande avsnitt

Rubrik

Titeln är den första textraden i ett pressmeddelande och berättar vad pressmeddelandet handlar om. Det kan vara ett mycket effektivt verktyg för att fånga uppmärksamheten hos användarna och journalister. Majoriteten av pressmeddelanden som misslyckas eller lyckas baseras på titeln och det inledande stycket.

Inledning

Börja med en stark inledning som väcker läsarens intresse och berätta hela historien. Sammanfattningen bör vara ett enda stycke med cirka tre till fem rader.

Innehåll

Innehållet börjar vanligtvis med att ge ett grundläggande svar på frågor som vem, vad, när, var och varför. Innehållsdelen av pressmeddelandet ger ytterligare förklaring, statistik, fakta och siffror eller en annan relevant information till nyheterna.

Om

Det brukar finnas en del i pressmeddelandet som är avsett för bakgrundsinformation om företaget.

Media& Kontaktinformation

Detta avsnitt innehåller kontaktinformation som namn, telefonnummer, e-postadress, postadress och så vidare.